Hasznos infók

Áruházunkban csak hivatalos magyar garanciával rendelkező, regisztrálható termékek találhatóak, ingyenes országos kiszállítással!

Samsung klíma - Tippek a helyes használathoz
Nem elegendő az Ön és családja számára megfelelő Samsung klímaberendezést kiválasztania, fontos a készülék rendszeres karbantartása és helyes használata. Az alábbiakban néhány hasznos tippet és karbantartási útmutatót olvashat, melyek segítségével klímáját mindig gazdaságosan és hatékonyan működtetheti. Ismerje meg a Samsung klímák legfontosabb funkcióit és előnyeit!

Samsung klíma - Légtisztítás - Hogyan őrizzük meg a tiszta levegőt?
Ha ön allergiás vagy asztmás, akkor bizonyára tudja, milyen fontos a tiszta levegő az egészsége szempontjából. De a szennyező anyagokat akkor is érdemes kiszűrni a levegőből, ha nem szenvedünk légúti betegségekben. Szerencsére a beltéri levegőminőség javítására már több megoldás is a rendelkezésünkre áll. Jöjjön hát pár tipp, hogy tisztább levegőt lélegezhessünk.

A klímaberendezések egészségkárosító hatásai
Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály felhívása

Amit a párátlanításról tudni érdemes
A főzés, zuhanyzás, mosás, sőt még a növények is párát termelnek. Az ősz és a fűtésszezon beköszöntével kevesebbet van nyitva az ablak, így a keletkezett nedvesség nem tud megfelelően távozni a helyiségekből. A belül képződött felesleget felveszik a falak, így szép lassan elindítva a foltosodás, illetve a gombásodás folyamatát, mert a levegőben lévő páratartalom a lakás hidegebb pontjain az alacsony harmatpont miatt, az ablakon, a sarkokban lecsapódik és így megfelelő környezetet biztosít a levegőben lévő penészgombáknak ahhoz, hogy ott penészesedést okozzanak.

A Samsung új légkondicionálója a 2017-es CES-en mutatkozik be
A legújabb hűtéstechnológiával a Samsung AR9500M fejlett légkondicionálást biztosít csökkentett energiafelhasználás mellett

British Thermal Unit: A Btu fogalma és kiszámításának módja
Magyarországon is gyakran találkozunk "nem-SI" mértékegységekkel a folyadékhűtő vagy klímapiacon, pl. amerikai, vagy kínai termékek esetén. A következőkben ismertetett módszer megfelelő SI mértékegységek (kp. W, kW) használatakor is.


Mi az az energiaosztály?

Az Európai Unió rendelete szerint 2013 Január 1-től a klímaberendezéseket energia címkével kell ellátni!

A címke a klíma-berendezés energiafelhasználását, valamint a zajkibocsájtását mutatja a vásárló számára.
Az igazi újdonság azonban az energiaosztályok számításában van. Az eddig jól ismert COP (fűtési energiahatékonyság) és a EER (hűtési energiahatékonyság) értékeket felváltják az SCOP és az SEER értékek. A látható változás az S ami a szezonális energiahatékonyságra utal, a különbség viszont a kiszámítás módjában rejlik.

Szezonális energiahatékonysági tényező hűtésben SEER

Ez az érték a klíma-berendezés teljes energiahatékonysági tényezője, amely a teljes hűtési szezonra vonatkozik. A tényező kiszámításához az éves hűtési igényt el kell osztani a hűtésre használt éves áramfogyasztással.

Szezonális energiahatékonysági tényező fűtésben SCOP

Ez az érték a klíma-berendezés teljes teljesítmény együtthatója a teljes fűtési szezonra vonatkozóan. A számításhoz melegebb és hidegebb napok energiafelhasználását vették alapul, a rendelet határozza meg mennyi melegebb és hidegebb napot tartalmazzon a számítás. A tényező kiszámításához az éves referencia fűtési igényt kell osztani a fűtésre felhasznált éves áramfogyasztással. Mivel az időjárási viszonyok országonként változhatnak, ezért a számításokhoz használt referencia értékek sem egyformák. Így lehet az, hogy egy klíma-berendezés energiahatékonysága nem minden országban azonos. Ez az energiacímkén egy színkódos térképpel van feltüntetve.

Egy másik talán még fontosabb Uniós törvény is életbe lép 2013 Január 1-től, ami arról szól milyen energiahatékonyságú gépeket lehet az Uniós tagállamokba importálni.

A rendelet célja a rossz minőségű magas energiafogyasztású klíma-berendezések kizárása az Európai piacról. Ennek hatására a klíma-berendezések sajnos kis mértékben drágulnak, viszont egy minőségi energiatakarékos klímával sok pénzt takaríthat meg a környezet megóvása mellett.

A rendelet szerint a klímaberendezéseknek meg kell felelni a következő elvárásoknak:

Hogyan használjuk a klímát pici baba közelében?

A nyári hőségben nem meglepő módon egyre többen fordulnak segítségért a klímaberendezésekhez. Sajnos ilyenkor is elsődleges szempont az ár és a gyorsaság, pedig érdemes időt szánni a megfelelő darab kiválasztásához. Elsődleges szempont legyen az energia osztályzás és a teljesítményszabályzás lehetősége. És figyeljünk a tisztítására is!

Fontos tudni azt is, minél fiatalabb, illetve idősebb egy szervezet, annál nehezebben alkalmazkodik a hirtelen bekövetkezet hőmérséklet-indadozáshoz. Ráadásul a pici babáknak köztudottan nem jó a téli időszakban sem a túlfűtött lakás. Kiszárad az orrnyálkahártya, a légcső, és ezáltal védtelenné válik a belélegzett szennyező anyagokkal szemben. 20-21 fok az ideális hőmérséklet a baba számára. A relatív páratartalom pedig 60-70% között ideális. Ez egy egyszerű, olcsón beszerezhető higrométerrel kontrollálható.

Klíma esetében ahol csecsemő is tartózkodik, ott különösen ügyelni kell arra, hogy a kinti és a benti hőmérséklet között ne legyen nagy a különbség. Amennyiben ez nehezen valósítható meg (nagyon nagy meleg, erős napfény) a babát a benti helyiségben hosszú ujjú ruhában, alvás közben akár könnyű takaróval letakarva tartsuk. Autózásnál be-és kiszálláskor a váltást igyekezzünk fokozatossá tenni (fokozatos bekapcsolás, korábbi kikapcsolás).

A túlzott nedves közegben a különböző mikroorganizmusok (gombák és baktériumok) szívesen megtelepednek. A légkondícionáló berendezésben is képesek megtelepedni és a befúvás révén a helyiségben vagy az autóban szétszóródnak. A légkondicionált helyiségeket ugyanis ritkán szellőztetik. Az autó ablakát is zárva kell tartani a hűtés miatt. A zárt légtérben, állandó mozgásban lévő levegőben a kórokozók felszaporodnak, különösen, ha túl magas a páratartalom.

Hogyan védekezhetünk a betegségek ellen?

Akár otthon, a munkahelyen, az autóban felszerelt klímát, évente legalább egyszer vegyszeresen ki kell tisztíttatni. Ha azonban szakember szerint a szűrőt már nem elég vegyileg kezelni, akkor az egészet ki kell cserélni. Ezzel sok bajt előzhetünk meg. Emellett gondoskodjunk a mérsékelt hűtésről, ne tartózkodjunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában. Nem szabad elfelejtkezni a rendszeres szellőztetésről sem. A "szárító" hatás ellen bőséges folyadék bevitellel, hidratáló krémek és műkönny használatával védekezhetünk. Ha klimatizált helyen dolgozunk, vagy épp vásárolunk, érdemes magunkkal vinni vékony kardigánt, pulóvert, ezzel védekezni a meghűlés ellen. Immunrendszerünket C-vitaminnal erősíthetjük.

A cikk forrása: csaladhalo.hu