Amit a párátlanításról tudni érdemes

Amit a párátlanításról tudni érdemes

Egy átlag, 80-120m2 lakásban összesen kb. 12l vízgőz szabadul fel 1 nap alatt!
Amennyiben korszerű szigeteléssel rendelkezünk és a szellőzés nincs rendesen megoldva, úgy a levegő páratartalma megnő, dohos szagot és gombásodást okozva.

Minden, amit a páramentesítésről tudni érdemes

A főzés, zuhanyzás, mosás, sőt még a növények is párát termelnek. Az ősz és a fűtésszezon beköszöntével kevesebbet van nyitva az ablak, így a keletkezett nedvesség nem tud megfelelően távozni a helyiségekből. A belül képződött felesleget felveszik a falak, így szép lassan elindítva a foltosodás, illetve a gombásodás folyamatát, mert a levegőben lévő páratartalom a lakás hidegebb pontjain az alacsony harmatpont miatt, az ablakon, a sarkokban lecsapódik és így megfelelő környezetet biztosít a levegőben lévő penészgombáknak ahhoz, hogy ott penészesedést okozzanak.

Miért nem hallottam erről 10 éve?

Azért mert a penész és a pára megjelenésének legfőbb oka, a természetes szellőzés megszűnt otthonainkban a korszerű építőipari megoldások miatt. Azáltal, hogy a tökéletesen záró műanyag nyílászárokkal és homlokzati hőszigeteléssel szereljük fel otthonainkat a minél kevesebb hő veszteség miatt, ezzel a szigetelési technológiával, viszont sikerült a lakás addigi természetes szellőzésének minden lehetséges módját megszüntetni (ajtó, ablak rések, falak természetes szellőzése, stb.)

Tünetek

Párásodó ablakok:
Fűtés mellett az ablakok nyilvánvalóan csukott állapotban vannak. Megfelelő szellőzés hiányában megnő a páratartalom, majd mikor a levegő nem képes több „csapadékot” felvenni, tehát gyakorlatilag telített lesz, úgy az ablakokon párafoltok, vízcseppek jelennek meg (páralecsapódás).
 
Penészfoltok a falon, mennyezeten:
A falak az ablakokkal ellenétben, egy ideig képesek felszívni a párát. Egy idő után azonban sárgás – feketés foltok jelennek meg, mely egyértelmű jele annak, hogy túl magas a páratartalom!
 
Dohszag:
Túl magas páratartalom esetén rövid időn belül büdös, kellemetlen dohszag kezd keringeni
 
Nedves burkolatok:
A laminált padlók, régi parketták egy idő felpúposodnak, szétválnak. Intő jel a magas páratartalomra vonatkozóan!
 
Nedves pince
A pincék hűvösségük és a talajvíz miatt egész évben veszélyeztetettnek számítanak, de tavasszal és nyáron, mikor a kinti, extra magas páratartalmú levegő bejut a pincébe, akkor a benne lévő víz kicsapódik a falakra ezzel okozva foltosodást, dohszagot és penészt.
 
Asztma, allergia
A megnövekedett páratartalom a vírusok melegágya! A spórákkal telített levegő belégzése nagy eséllyel asztmát, illetve allergiás tüneteket vált ki.
 
Fülledtség:
Magas páratartalom esetén sokkal jobban izzadunk, mivel a levegő nem képes felvenni a testünk által leadott vizet. Az ásványi só és víz ragadóssá teszi bőrünket, kellemetlen közérzetet okozva.

A megoldás

Amennyiben tisztában vagyunk vele, hogy lakásunk/házunk szigetelése jó és nincs megfelelő szellőztető rendszer beépítve, úgy érdemes megelőzni a bajt és minél hamarabb beszerezni egy páramentesítő készüléket! Így később nem kell majd újrafesteni a falakat, nem kell javíttatni a felpúposodott parkettát és a dohos szagtól, gombától se kell tartani!
Egy jó minőségű páramentesítő készülék nem szárítja túl a levegőt, tehát 40-55% között képes tartani a páratartalmat úgy, hogy közben a kondenzáló felületüknek köszönhetően a por és pollen nagy része se jut a levegőbe.

Az alábbi linken megvásárolhatja az általunk ajánlott termékeket: Alba Klíma páramentesítő készülékek